Begin met een warming-up

Een jaar of vijf geleden ben ik begonnen met ‘one line drawings’, tekeningen gemaakt met één lijn. En ook nog blind getekend, zonder naar het papier te kijken, dat was een eye-opener 🙂 Een nieuwe manier voor mij om te tekenen en perfectie los te laten. Je kunt er namelijk voor 100% vanuit gaan dat het resultaat niet perfect zal zijn. Integendeel zelfs, het is soms lastig om te zien wat je nu eigenlijk getekend hebt, maar de resultaten zijn vaak hilarisch. En daar zit volgens mij de crux, door op deze manier ‘perfectie’ te laten voor wat het is, krijg je (of vind je weer) plezier in het maken van kunst en is de kans dat je een ‘meesterwerk’ maakt velen malen groter. Het maken van ‘one line drawings’ is een goeie oefening om te ontspannen en op een prettige manier aan de slag te gaan, zie het als warming up voor het ‘echte’ werk.

To draw you must close your eyes and sing!

Pablo Picasso

Een meester in het maken van one line drawings is Pablo Picasso. Hij nam een complex, realistisch voorbeeld en vereenvoudigde het tot één enkele ononderbroken lijn. Deze tekeningen kunnen relatief eenvoudig lijken om te maken, maar het kan een hele uitdaging zijn om de ware essentie van de vorm in slechts één lijn vast te leggen. Probeer het maar eens.

Het is belangrijk om goed te kijken naar wat je wilt tekenen. Wat zijn de kenmerken van het onderwerp, wat maakt een koe een koe?

Iedereen neemt visuele dingen anders waar. Wat ik een belangrijk kenmerk vind kan dus anders zijn in vergelijking met wat iemand anders belangrijk vind. Dat maakt deze manier van tekenen zo interessant.

Tien van mijn ‘Famous Faces’ tijdens pop-up expositie in Zoetermeer.

Een extra uitdaging is om dezelfde tekening te maken met je ogen dicht, of in elk geval zonder naar het papier te kijken waar je op tekent. Ik heb een hele serie ‘Famous Faces’ gemaakt met deze techniek. Ik zocht een foto van een bekend persoon op internet en tekende die na door alleen naar de foto te kijken. Doordat je ogen sneller gaan dan je hersenen zijn de resultaten verrassend en vaak grappig. Op sommige tekeningen zitten ogen, neus en mond op een vreemde plek of zijn ze zelfs vergeten. Weer andere zijn heel gelijkend. Ik heb de tekeningen steeds gepost op Facebook en Instagram en op een paar na werden de geportretteerde personen vaak in korte tijd geraden. Dit verbaasde mij, maar deed me ook beseffen dat de tekening beter gelukt was dan ik aanvankelijk dacht. Zelfkritiek bleek onnodig en het maken van de tekeningen werd een vast onderdeel van mijn dag. Ik heb de serie uiteindelijk Minus 30 genoemd. Het was bedoeld als 100 dagen project maar ik heb maar 70 portretten getekend. Dagelijks besteedde ik ongeveer een half uur aan zo’n tekening. De meeste tijd zat voor mij in het inkleuren met verf. 

Als je zelf van deze blinde ‘one liners’ gaat maken, probeer dan ook op je ademhaling te letten. Kijk rustig naar wat je ziet en probeer met je hand het tempo van je ogen bij te houden. De resultaten zullen je verrassen. Ik hoop dat je er net zoveel plezier aan zult beleven als ik.


Egmond Advies

Het maken van de one liners leverde me ook een fijne opdracht op. Egmond Advies vierde haar eerste lustrum en vond het tijd voor een vernieuwd logo. Haar eerste logo was ook van mijn hand en met veel plezier gemaakt. Marjolein Egmond is een zelfstandig werkende arbeidsdeskundige. Als arbeidsdeskundige adviseert zij werkgevers en werknemers om te komen tot een duurzame re-integratie oplossing, waarbij participatie in werk centraal staat. Het nieuwe logo is een blinde contour tekening van haar oude logo. Het ontwerp is unieker en losser dan het eerste, maar het sprankelt nog steeds en zit vol met positieve energie.


Geef een reactie