Doe zoals die bloem en geniet!

Bloei van vreugde | Blossom for Joy

Dit mixed media werk draait om een citaat van de Ierse schrijver en dichter en Oscar Wilde: “A flower blossoms for its own joy.” Vrij vertaald betekend dit: “Een bloem bloeit voor haar eigen vreugde.” In mijn ogen een wijze les, die ik elke keer weer opnieuw lijk te moeten leren.

Op het eerste gezicht valt het citaat niet op. Het is verstopt in de tweede bloem van links, als zaadjes klaar om de wereld te veroveren, een eigen plekje te vinden en op te bloeien. Zo zou het ook moeten zijn dat jij je eigen weg vindt, door te doen wat jij leuk vindt. Dat je de vrijheid hebt (en neemt!) om te doen waar jij plezier in hebt en voldoening uithaalt. 

Maar dat valt nog niet mee. Er zijn zoveel ogen die meekijken en monden die een andere mening verkondigen dan die van jouwzelf dat je al snel vervalt in twijfel. Twijfel aan je talent, je boodschap en je eigenwaarde. Ik heb dat in elk geval wel, ik trek me teveel aan wat anderen van mij denken. Wat een contradictie opzicht is. Ik kan me namelijk helemaal niet voorstellen dat het de moeite waard is om over mij te denken, maar ik maak me wel druk om die hypothese. 

“Het lijkt mij dat hoe minder ik vecht tegen mijn angst, hoe minder het terug vecht. Als ik me kan ontspannen, ontspant mijn angst zich ook.”

Elizabeth Gilbert in Big Magic

Om een beter zelfbeeld te creëren probeer ik een vriendschap te sluiten met Fiona (Fear-of-failure-focussed-Fiona), mijn innerlijke criticus. Misschien is vriendschap een te groot woord maar een betere verstandhouding is wel wenselijk. Lange tijd voerde mijn faalangst de boventoon, Fiona’s wil was wet en een gesprek onmogelijk. Nu dat we een gesprek aan gaan en naar elkaar luisteren, gaat het beter. Ik voel me steeds vaker weer Petra (Positive-proud-and-productive-Petra) als ik zonder plan aan de slag ga en vanuit plezier creëer. 

“Zeg eerst tegen jezelf wat je wilt zijn, en doe dan wat je moet doen.” 

Epictetus

#notetoself: ‘Doe zoals die bloem en geniet!’


Shop ‘Bloei van vreugde’ bij Stapel op Kunst
Verkrijgbaar als canvasdoek op 50×70 cm
Verkrijgbaar als print op museum kwaliteit papier

In mijn boekenkast

Geef een reactie